 |
Oaza - miejsce spotkania i dialogu religii i kultur Assalam alaykum!Pokój Wam!Ahlan wa sahlan!Czuj się jak u siebie!Marhaban!Witaj!Tu spotkasz ludzi różnych religii i kultur.Tu prawem jest pokój i szacunek.Tu zdobywamy wiedzę i dyskutujemy inteligentnie i otwarcie,nawet jeśli nasze poglądy są bardzo różne.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Malak al-mawt
Advocatus diaboli - Inkwizytor

Dołączył: 27 Maj 2006
Posty: 294
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: z Ósmego Kręgu Piekieł
|
Wysłany: Pią 8:30, 13 Lip 2007 Temat postu: Sałatki z tuńczykiem |
|
|
Skoro jest tu sporo miłośników tuńczyka, zatem podaje wszystkie przepisy na sałatki z tuńczykiem jakie mam
Sałatka z tuńczykiem I
Składniki:
150g ryżu
50g groszku zielonego
1cebula
główka zielonej sałaty
strąk żółtej papryki
250g mozarelli
puszka tuńczyka
50g czarnych oliwek
sok z ½ cytryny
pieprz świeżo mielony
sól
PRZYGOTOWANIE
Ryż ugotować w 300ml osolonej wody. Po 5min. gotowania dodać groszek, całość gotować jeszcze 10min. odcedzić, polać wodą i odsączyć. Cebule pokroić w cienkie krążki, sałatę porwać na kawałki. Paprykę pokroić w paseczki, mozarellę pokroić w kostkę. Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić na kawałki. Ryż z groszkiem połączyć z pozostałymi składnikami. Z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotować sos i polać sałatkę.
Sałatka z rybą
Składniki:
puszka tuńczyka (lub sardynek, szprotek)
po ćwierć główki kapusty włoskiej i czerwonej
duże winne jabłko
2 pomarańcze
zielenina
10 dag orzechów włoskich
SOS:
4łyżki oleju sałatkowego
sok z cytryny
łyżeczka musztardy
pieprz, sól
Przygotowanie:
Rybę osączyć i rozdrobnić. Kapustę poszatkować i posolić - odstawić na 10 min. jabłko pokroić w kostkę, pomarańczę na kawałki, posiekać orzechy. Zrobić sos z oleju, musztardy, soku z cytryny i przypraw. Wszystkie warzywa wymieszać z rybą i sosem, przybrać cząstkami pomarańczy, posypać zieleniną
Sałatka z tuńczyka II
Składniki:
2 puszki tuńczyka
strąk czerwonej papryki
banan, łyżka soku z cytryny
mały grejpfrut lub pół dużego
2 – 3 jaja na twardo
po ½ szklanki majonezu i jogurtu naturalnego, pieprz, sól
Przygotowanie:
Tuńczyka odcedzić i rozdrobnić, jaja pokroić w kostkę, paprykę w paseczki. Grejpfruta podzielić na cząsteczki. Pokrojonego na półplasterki banana skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Majonez połączyć z jogurtem, doprawić solą i pieprzem i polać sałatkę. Podawać na liściach sałaty.
Sałatka z tuńczyka III
Składniki:
2 puszki tuńczyka
szklanka kaszy kuskus
2 ogórki konserwowe
po pęczku szczypiorku, koperku, rzodkiewek
15dag sera gouda
po ½ szklanki majonezu i jogurtu naturalnego, pieprz, sól
Przygotowanie:
Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić do całkowitego wchłonięcia wody. Tuńczyka odcedzić i rozdrobnić. Ser i ogórki pokroić w kostkę, rzodkiewki w półplasterki, szczypiorek posiekać. Składniki wymieszać, majonez połączyć z jogurtem, solą i pieprzem i polać sałatkę.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
valkiria
Poganiacz wielbłądów

Dołączył: 01 Cze 2006
Posty: 208
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Valhalla
|
Wysłany: Pią 10:41, 13 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
Ooo, niech Ci Bogi w dzieciach wynagrodza, Malak!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Aisha
Poganiacz wielbłądów

Dołączył: 29 Maj 2006
Posty: 130
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Wawa
|
Wysłany: Pią 10:55, 13 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
Hmm... mam wrażenie, że już to gdzieś kiedyś dawałam, najwyżej się powtórzę . Dla miłośników tuńczyka banalnie prosta i pyszna:
Sałatka kuwejcka
Składniki
1 puszka tuńczyka (lepiej w sosie własnym, niż w oleju - mniej tłusty, i bez żadnych dodatków)
1 szklanka (lub torebka dla leniwych ) ugotowanego, lekko osolonego białego ryżu
1 puszka brzoskwiń pokrojonych w kostkę (może też być ananas)
ładne, duże rodzynki
majonez
sól, pieprz,
1 łyżeczka kardamonu
1) Tuńczyka wyjąć z puszki, pokoić lub rozciapać widelcem (zależnie, w jakim był stanie wyjściowym ), w misce wymieszać z ugotowanych ryżem i odsączonymi brzoskiwniami.
2) Rodzynki na chwilę namoczyć w wodzie (można w syropie z brzoskwiń), żeby trochę napęczniały, odsączyć, dodać do miski.
3) Dodać majonez (na oko i wedle upodobania, ja daje raczej sporo, ale nie tak, żeby to wszystko w nim pływało ).
4) Dodać przyprawy, dobrze wymieszać, odstawić na 0,5 godziny do lodówki, żeby się przegryzło.
5) Jak się ma, to można gotową sałatkę udekorować listkami świeżej mięty , ale niekoniecznie oczywiście .
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
valkiria
Poganiacz wielbłądów

Dołączył: 01 Cze 2006
Posty: 208
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Valhalla
|
Wysłany: Sob 21:01, 14 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
O dzieki, dzieki, Wam obu dzieki .
I jakby ktos znal jeszcze jakies fajne przepisy salatkowe z tunczykiem (czy jaka inna rybka ) to chetnie takie przepidy przygarne .
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Fati
Turysta

Dołączył: 18 Lis 2007
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa/Tataouine
|
Wysłany: Nie 22:12, 24 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
skladniki:
puszka tunczyka w sosie wlasnym
mala cebulka
galazka selera naciowego
majonez
tunczyka odsaczamy i wrzucamy do miseczki rozciapujemy widelcem
cebulke kroimy drobniutko wkladamy do tunczyka
selera tez kroimy i dokladamy do tunczyka, wszystko dokladnie mieszamy, dodajemy majonez (ja daje dosc malo) mieszamy doprawiamy sola i pieprzem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|